Trekhaak montage

Trekhaak monteren

Een trekhaak monteren lijkt een simpel karwei, maar schijn bedriegt. Bij moderne auto’s is het van cruciaal belang dat de juiste trekhaak wordt gemonteerd. En de montage moet aan strenge eisen voldoen. Helemaal nu de meeste auto’s voorzien zijn van zaken als CAN-bus bedrading en allerlei veiligheidssystemen. Aansluiten op het achterlicht, zoals vroeger, kan niet meer. Bij een foute montage kunnen allerlei storingen optreden in de computer van de auto. Werk voor de specialist dus!

Trekhaak monteren begint met informeren

Niet onder iedere auto mag een trekhaak gemonteerd worden, denk bijvoorbeeld aan elektrische en hybride auto’s, maar soms ook eco lijn uitvoeringen. Heb jij een auto waarop een trekhaak gemonteerd mag worden en wil je een trekhaak monteren op jouw auto, dan is het om te beginnen van belang de juiste te kiezen. Een trekhaak moet namelijk van alles kunnen: een caravan of aanhanger trekken, maar ook een zware fietsendrager dragen. Dat laatste zorgt voor een hele andere belasting. Laat je dus goed informeren over het aanbod aan trekhaken, en wat voor jou de beste keus is. De vakmannen van Verkaik Waarder – AutoCrew helpen je hier graag bij.

Is de juiste trekhaak eenmaal uitgezocht, dan moet hij gemonteerd worden. Een trekhaak monteren duurde vroeger ongeveer even lang als het drinken van een kop koffie. Dat is vandaag de dag wel anders. Moderne auto’s staan bol van de elektronica. Wordt een trekhaak verkeerd aangesloten, dan treden allerlei vervelende storingen op in de auto.

Het inleren van de trekhaak

Is de trekhaak eenmaal gemonteerd, dan moet hij ingeleerd worden. Daarvoor is een diagnosetester nodig. Daarmee kan de technicus van Verkaik Waarder de trekhaak ‘activeren’. Belangrijk, want de parkeersensoren achterop de auto moeten wel weten dat er een trekhaak gemonteerd is. Ook moet bijvoorbeeld het Trailer Stability Program ingeschakeld worden. En het mistachterlicht moet uitgeschakeld worden bij het trekkend voertuig. Dit inleren voorkomt uiteraard ook foutcodes.

Trekhaak monteren: kies de juiste kabelset

Fabrikanten van trekhaken leveren meestal twee verschillende kabelsets: een universele of een voertuigspecifieke kabelset. De meest bekende kabelsets zijn de 7-polige kabelset en de 13-polige kabelset, die in verschillende uitvoeringen bestaan. Verkaik Waarder – AutoCrew zal je altijd adviseren te kiezen voor de voertuig specifieke bekabeling. De kans op storingen is daarmee vrijwel uitgesloten. Bij veel auto’s -denk aan VW, Alfa Romeo, Citroën, Seat, Skoda, Porsche – zijn heel specifieke kabels nodig, omdat de aansturing via het CAN-busnetwerk van de auto loopt. Het CAN-busnetwerk mag absoluut niet beschadigd raken. Het is cruciaal dat de trekhaak correct op de CAN-bus wordt aangesloten.
N

Veiligheid onderweg

N

Trekhaak in het elektronische systeem van de auto

N

Onze technici zijn opgeleid door Bosch

Presets Color

Primary
Secondary