Automaat en DGS service

Mijn automaat of DGS schakelt vreemd?

Schakelt je auto niet meer soepel en dan kunnen wij je versnellingsbakolie verversen, dit voorkomt problemen met je automatische versnellingsbak. Vroeger werd gedacht dat versnellingsbakolie in een automaat, ATF genaamd, een leven lang meekan. Ook autofabrikanten komen hier steeds meer van terug. Veel problemen met automatische versnellingsbakken komen doordat de versnellingsbakolie niet op tijd ververst is. Die problemen leiden vaak tot hoge kosten. Versnellingsbakreparatie of versnellingsbakrevisie kan flink in de papieren lopen. Voorkom dat door op tijd ATF verversen bij Verkaik Waarder!

Waarom versnellingsbakolie verversen?

De versnellingsbakolie in een automaat, de automatic transmission fluid of ATF, slijt. De ATF wordt vooral thermisch extreem zwaar belast. Vooral bij veel optrekken en remmen, sportief rijden met veel kickdown of een zware aanhanger of caravan trekken. De koppelomvormer in de automaatbak genereert dan veel warmte. De olietemperatuur loopt dan hoog op, ook als de versnellingsbak een oliekoeler heeft.

Wordt de ATF vaak heel warm, dan breekt de olie af. De ATF wordt zuur, er vormt zich vuil in de olie en de smerende werking neemt af. De zuren tasten het metaal in de versnellingsbak aan, en vuil zet zich af op allerlei onderdelen in de bak.

De ATF verversen moet dus preventief gebeuren. In het onderhoudsboekje vind je er meestal niets over terug. Maar een goede onderhoudsinterval voor versnellingsbakolie verversen is 80.000 tot 100.000 km. Eigenlijk is verversen niet de juiste term. Liever spreken we van de versnellingsbak spoelen of de automaat flushen.

Wat houdt airco service in?

Bij een airco service controleren wij de werking van de airco. De temperatuur van de lucht die uit de ventilatieroosters komt, wordt gemeten. AutoCrew Waarder werkt veelal met airco service-apparatuur van Bosch, zodat je verzekerd bent van de beste kwaliteit. Met de airco service-machine wordt het koelmiddel in je systeem ververst en aangevuld tot de juiste hoeveelheid. Ook vervangen wij het interieurfilter door een nieuw interieurfilter. Dit filter garandeert schone en zuivere lucht in jouw auto en voorkomt vervuiling van het aircosysteem.

Automaatproblemen door versleten ATF?

Er treden allerlei klachten op door versleten versnellingsbakolie. Zoals slecht schakelen, bonken van de transmissie, of slippen van de automaat. Andere symptomen zijn een schommelend toerental of een verhoogd brandstofverbruik. Ook komt het voor dat de kickdown niet meer werkt. In het ergste geval stopt de automaat helemaal met werken. Deze automaatproblemen komen ook voor bij relatief jonge auto’s, met lage kilometerstanden.

Versnellingsbak flushen

Bij het spoelen of flushen van de versnellingsbak wordt de olie niet alleen maar ververst. Alleen ATF aftappen en opnieuw bijvullen volstaat niet. Dan blijft namelijk ruwweg de helft van de oude ATF in de bak achter. Bij transmissie flushen wordt de bak afgetapt en daarna helemaal doorgespoeld. Net zolang tot alle oude, vervuilde ATF eruit is. Daarna wordt de bak helemaal gevuld met nieuwe, schone versnellingsbakolie.

Door transmissie spoelen of flushen zijn veel schakelklachten te verhelpen. Je zult direct merken dat je auto soepeler en beter schakelt. De auto rijdt comfortabeler, zuiniger en stiller. Ernstige klachten verhelp je echter niet met versnellingsbakolie verversen. Klachten door slijtage zijn alleen te verhelpen door automaatreparatie of automaatrevisie

N

Veiligheid onderweg

N

Voorkomen van problemen of schade aan de automaat of DGS

N

Onze technici zijn opgeleid door Bosch

Presets Color

Primary
Secondary